De beste penselen voor het schilderen van modelbouw

De beste penselen voor het schilderen van modelbouw

Penselen kunnen een groot verschil maken wanneer je jouw model gaat schilderen. In dit blog nemen we je mee in de wereld van penselen en geven we je tips en tricks.

Elke modelbouwer weet dat penselen een belangrijk onderdeel zijn van je gereedschap. Met het juiste penseel kun je geweldige details aanbrengen op het model en is het verven stukken makkelijker. Er zijn veel verschillende soorten penselen en daarom hebben wij dit blog geschreven om je verder te helpen. We vertellen je alles over het schilderen van modelbouw met penselen zodat jij uiteindelijk weet welk penseel bij jou past! 

Waar wordt een penseel van gemaakt?

We beginnen bij het begin, want waar wordt een penseel van gemaakt en hoe zit een penseel eigenlijk in elkaar? Dat leggen we je haarfijn uit:

Penseel onderdelen en opbouw

Elk penseel bestaat uit 3 verschillende onderdelen:

 • De steel - hier houdt je het penseel mee vast
 • Spoel - het gedeelte wat de haren bij elkaar houdt, dit noemen we ook wel de bus
 • Kwast - ook wel de haarbundel genoemd.

Het belangrijkste onderdeel van de penseel is de haarbundel. De penselen die speciaal voor modelbouw zijn gemaakt bestaan meestal uit synthethisch- marter- of varkensharen. We vertellen je later nog meer over de verschillen. 

Wat is het verschil tussen een penseel en een kwast? 

Dit is een belangrijke vraag die we niet onbeantwoord willen laten. Het penseel is het gereedschap dat door modelbouwers wordt gebruikt om olieverf of acrylverf aan te brengen op het model. Het verschil zit vooral in de haren: een penseel is zacht en soepel en een kwast is vaak wat stugger omdat deze gemaakt is van varkenshaar. Ook zie je met een kwast nog vaak de verfstreek zitten, en dat is iets wat je niet wilt op je werkstuk.

Dus geen kwasten, maar penselen! 

Welke penselen worden vaak gebruikt voor modelbouw? 

Elke modelbouwer heeft zijn eigen voorkeur wat betreft gereedschappen zoals penselen. Wanneer je op zoektocht gaat naar het perfecte penseel zul je snel verschillende soorten merken voorbij zien komen die penselen op de markt hebben gebracht. De volgende merken zijn bekend en bieden in hun assortiment verschillende penselen aan:

De penselen van bovenstaande merken kun je online bestellen in onze webshop. We hebben van alle merken veel op voorraad. Begint je penseel te slijten? Dan is het tijd voor nieuwe? Neem in dat geval zeker een kijkje in ons assortiment. 

Verschillende maten van penselen

Penselen komen in alle soorten en maten. Zo bestaan ze uit verschillende diktes en maten. We leggen je hieronder uit hoe de maten van penselen werken.

Het basis penseel heeft maat 1. Vanuit dit ‘middelpunt’ worden de haren toegevoegd en kan het penseel dikker of dunner worden. Hoe dikker het penseel, hoe hoger het cijfer. Het hoogste cijfer dat je in ons assortiment vindt, is maat 12. 

Ben je opzoek naar een kleiner of dunner penseel. Dan tel je terug vanaf maat 1 als volgt: 1/0 tot 10/0, waarbij dit laatste cijfer het dunste of kleinste penseel is. Bekijk ook de omschrijving van onze verschillende penselen om te bepalen of het om de juiste maat gaat.

Verschillende soorten penselen met eigen kenmerken

Voor elke soort verf taak kun je een ander soort penseel gebruiken. De kwaliteit van het penseel kan ook variëren en daarom groot verschil maken. Wil je weten hoe dat precies zit? Dan leggen we hieronder aan je uit. 

Penselen met synthetisch haar

We beginnen met het penseel gemaakt van synthetisch haar. Over het algemeen zijn deze penselen goedkoper en worden deze daarom vaak gekozen als een budget optie. Synthetische penselen zijn van goede kwaliteit voor een mooie prijs. Ook perfect voor de beginnende modelbouwer. 

Voordelen van een synthetisch penseel

 • Slijten minder snel
 • Gaan lang mee 
 • Makkelijk schoon te maken
 • Goede kwaliteit
 • Mooie prijs

Penselen gemaakt van marterhaar

De tweede in de lijst van penselen voor modelbouw zijn de marterhaar penselen. De haren worden gemaakt van de marter, en dan specifiek alleen uit de staart. Dit haar is geschikt omdat het zeer elastisch is en een groot absorptievermogen heeft. Het penseel neemt dus voldoende verf op zodat het verven zeer goed gaat. 

De beste marterhaar penselen zijn die van Marta Kolinksy. Dit is de absolute topper en staat bekend vanwege zijn zeer goede kwaliteit. Ook wat betreft het gebruik en het aanbrengen van verf zijn deze penselen erg populair onder modelbouwers. Een iets duurdere investering, maar zeker de moeite waard! 

Voordelen van een martherhaar penseel

 • Goede kwaliteit haren
 • Elastisch en zeer sterk
 • Neemt verf en vocht goed op
 • Penseel komt altijd mooie terug in een mooie punt

Siberische penselen met martheraar

Het laatste penseel welke we graag willen bespreken is het penseel gemaakt met siberisch marterhaar. Deze penselen gaan heel lang mee en zijn qua kwaliteit niet te evenaren. Het uitvloeien van de verf is super en ook het aanbrengen gaat heel soepel. Qua prijs zijn dit de duurdere penselen, maar daarvoor weet je wel zeker dat je voorlopig geen nieuwe nodig hebt. Noem het een kleine investering waar je zeker geen spijt van zult krijgen. 

Penselen voor het schilderen van modelbouw

Ben je lekker aan de slag met het bouwen van je model of miniatuur? Dan zul je ook verschillende werkzaamheden moeten uitvoeren. Je gaat aan de slag met verschillende technieken, soorten verf of andere taken. Voor elke soort taak of techniek vind je bij modelbouwverf het juiste penseel. De meest voorkomende penselen leggen we hieronder aan je uit: 

Het normale penseel: rond en makkelijk in gebruik

Is het tijd om aan de slag te gaan met het fijnere en gedetailleerde werk? Dan is een basis penseel de juiste keuze. Hiermee kun je super kleine details aanbrengen en tot in de puntjes het model verfijnen en levensecht maken. Onze tip: Round Brush 1 Synthetic van AK-Interactive. 

Rond basis penseel van AK Interactive

Plat penseel: snel en efficiënt verven

Het platte penseel kun je ook omschrijven al het normale penseel, maar dan met een platte punt (kwast). Je gebruikt dit penseel vooral voor de grote oppervlakken of wanneer je grote gedeelte van verf wilt voorzien. Snel en efficiënt dus! Onze tip: 6 Synthetic Flat Brush van Mig-Jimenez is in dit geval een perfecte keuze! 

Plat penseel voor modelbouw van AK Interactive.

Penseel met ovale punt: filbert penseel

Wil je kleuren verf in elkaar over laten lopen? Dan kies je voor een penseel met een ovale punt. Je kunt ook met dit penseel effecten aanbrengen (weathering), maar wij raden daarvoor een penseel aan welke schuin afgesneden is. Onze tip: het filbert penseel van Ammo by Mig Jimenez of het filbert penseel van Abteilung 502

Penseel met ovale punt voor modelbouw.

Penselen speciaal voor Weathering

Weathering is het aanbrengen van special effects op het model of miniatuur. Voor deze techniek kun je het beste de Weathering Brush Diagonal van AK-Interactive gebruiken. De punt is schuin afgesneden en wordt ook wel een angular brush genoemd. Perfect voor het aanbrengen van effecten en om het meeste uit je weathering te halen. 

Penseel voor modelbouw met ovale punt.

Penselen om speciale effecten te maken

Als modelbouwer weet je dat het maken van speciale effecten een belangrijk onderdeel is van het levensecht maken van je model. Hiervoor zijn verschillende penselen op de markt gebracht. Het zaagtand- en waaierpenseel zijn hier voorbeelden van. Van het namaken van dirt, gras of sneeuw tot aan het aanbrengen van extreem dunne lijnen. Penselen voor speciale effecten zijn je beste gereedschap

Dit is een zaagtand-penseel: 

Zaagtand penseel van AK Interactive voor speciale effecten.

Hieronder een voorbeeld van een waaierpenseel:

Waaierpenseel om special effect te maken voor modelbouw.

Silicone penselen: voor het aanbrengen van pigment

Het aanbrengen van pigment is een speciale techniek die niet met een normaal penseel uit te voeren is. Hiervoor kun je het beste een silicone penseel gebruiken met een vaste rubberen punt. Je gebruikt deze dus niet om mee te verven, maar alleen om pigment aan te brengen. Bestel deze speciale penselen gemakkelijk bij modelbouwverf en neem eens een kijkje bij onze Rubber Brush Set

Penselen voor modelbouw met rubberen punt.

De penselen schoonmaken en onderhouden

Bel je klaar met het verven? Dan is het tijd om de penselen schoon te maken en op te ruimen. Het is belangrijk dat je de penselen goed schoonmaakt, zo zorg je er voor dat deze langer meegaan en de kwaliteit lang goed blijft. Ook kun je de penselen vaker gebruiken wanneer je deze goed schoonmaakt.

Voor het schoonmaken van je penselen kun je ook een speciale cleaner gebruiken. Wij raden hiervoor de cleaner van Ammo by Mig Jimenez aan. Heb je penselen gebruikt met lacquer paint? Dan dien je deze schoon te maken met Lacquer Thinner van Tamiya

Tegenwoordig is er ook speciale zeep die je gebruikt om het penseel, nadat je deze schoongemaakt hebt met cleaner, extra goed schoon te maken (dieper schoonmaken). Door dit te doen heb je nog langer plezier van je penselen. 

Zeep om penselen voor modelbouw schoon te maken.

Het opbergen van penselen met Hobbyzone

Zijn de penselen helemaal schoon? Dan kun je beginnen met het opbergen van je penselen. Hiervoor raden wij het opbergsysteem van Hobbyzone aan. De Brushes en Tools module is perfect om de penselen neer te zetten zodat deze goed kunnen drogen en netjes opgeruimd zijn. Wil je meer weten over dit geweldige opbergsysteem? Lees dan ook ons blog over het modular workshop system van Hobbyzone.

Online penselen bestellen bij Modelbouwverf

En zo komen we aan het einde van alles wat je moet weten over penselen voor modelbouw. Zijn jouw penselen aan vervanging toe? Bestel dan jouw nieuwe penselen bij Modelbouwverf. Ook vind je in ons assortiment verfgereedschappen en nog veel meer voor jou hobby. Modelbouwverf is dé grootste online modelbouw winkel voor al jouw benodigdheden!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »