How to: een strandlandschap maken

How to: een strandlandschap maken

In een toffe en handige 5-delige videoserie van AK Interactive wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een strand diorama creëert.

Het zelf maken van een diorama vraagt om creativiteit, de juiste middelen én natuurlijk de juiste kennis en uitleg. Dat is niet anders als het gaat om het creëren van een strandlandschap. Sterker nog: het Spaanse AK Interactive heeft een speciale reeks YouTube video's gecreëerd om jou te voorzien van de juiste instructies om zelf aan de slag te gaan. Je checkt de volledige reeks hier op Modelbouwverf.nl. Zo heb je de kennis én de juiste producten direct onder één dak! 

Videoreeks strandlandschap maken van AK Interactive 

De videoserie bestaat uit een reeks van vijf verschillende video's. De video's samen vormen een stappenplan om zelf aan de slag te gaan met het maken van een strandlandschap met behulp van de juiste technieken en natuurlijk de bijbehorende producten van het merk AK Interactive. Om het zoekwerk te besparen, zetten wij hieronder de volledige reeks op een rijtje inclusief de bijbehorende producten. Zo kun je snel zelf aan de slag met jouw strand diorama! 

Deel 1: AK8019 Beach Sand gebruiken

In deze eerste video leert Rubén Gonzáles je de basis van het maken van een strand diorama of vignet. Naast het gebruik van de AK8019 Beach Sand pasta, legt hij je ook uit hoe je een basis maakt met speciaal modelbouwschuim (zoals de AK8099 of AK8100) en hoe je de eerste contouren van je werk zichtbaar kunt maken.

Daarnaast plaatst Rubén ook direct al de eerste grotere, in het oog springende, details zoals opvallende stenen en een balk met (prikkel)draad. Dit doe je direct in de nog vochtige pasta, zodat het detail direct mooi in het uiteindelijke resultaat vervloeit.

Om meer diepte te geven aan de Beach Sand Paste, wordt gebruik gemaakt van diverse bruintinten acrylverf. Op die manier krijg je een mooi geleidelijk verloop van de kleur.

Speelduur van deze video: 11 minuten en 4 seconden.

Bekijk AK8019

Deel 2: water toevoegen met AK8008 & AK8044

Een eerste laag “water” (AK8008) wordt aangebracht over het hele oppervlak dat uiteindelijk als zijnde zee en branding een vochtig effect moet krijgen. Daarna wordt een volgende laag aangebracht.

Vervolgens wordt er maskingtape tegen de rand van de basis aangemaakt, zodat we de AK8044 op kunnen gaan brengen.

De AK8044 is een transparant drogende 2-componenten resin. Deze hars wordt geleverd inclusief twee spuitjes om de maatverdeling te bepalen; de maatverdeling is: 2 delen van component 1 (flesje met het rode etiket) tegen 1 deel van component 2 (flesje met het witte etiket). Uiteraard wordt in de gebruiksaanwijzing nog eens grondig uitgelegd hoe de het product te gebruiken)

Het hars kan, indien gewenst, gekleurd worden met acrylverf. Na het aanbrengen van het hars kun je nog kort kleine wijzigingen aanbrengen. De droogtijd is ongeveer 24 uur. Let op dat je in lagen werkt. Hierdoor kun je kleurnuances aanbrengen. Werk daarbij altijd in de eerste laag met donkerdere kleuren en ga vervolgens door naar licht. Hierdoor wordt de dieptewerking levensecht!

Speelduur van deze video: 17 minuten en 37 seconden.

Bekijk AK8008

Bekijk AK8044

Deel 3: golven creëren met AK8002

Met de AK8002 Water Gel Transparent breng je (na de vorige stappen te hebben doorlopen) meer reliëf aan op je gladde oppervlakte om golven in je water te simuleren. Het is dus weer een extra laag die je toevoegt.

Ook deze pasta droogt uiteindelijk transparant op, maar ziet er in eerste instantie wit uit. 

Dit product breng je met een (plat) penseel op. Vervolgens kun je met een airbrush meer structuur in de vorm van schuimkoppen aanbrengen. Ook dit product kun je eventueel verdunnen met water om het meer te vormen.

In de volgende video wordt nader ingegaan op de vervolmaking van de golven, schuimkoppen en branding.

Speelduur van deze video: 13 minuten en 18 seconden.

Bekijk AK8002

Deel 4: perfectioneer golfeffecten met AK8007 

Ook deze pasta breng je op met een plat penseel. Dit product droogt, in tegenstelling tot de AK8002, half mat op en is uitermate geschikt om zodoende schuimkoppen na te bootsen in je diorama of vignet.

Een tussenstap is het werken met een verdunde witte verf om de schuimkoppen een natuurgetrouwe kleur te geven. Deze witte acrylverf (bijvoorbeeld de AK11001) wordt ook verder verspreid met een vochtig klein sponsje. Dit natuurlijk naar eigen inzicht.

Speelduur van deze video: 13 minuten en 18 seconden.

Bekijk AK8007

Deel 5: vegetatie en afronden strandlandschap

Aangezien we gewerkt hebben met een mat witte verf om de schuimkoppen kleur te geven, is het toch van belang om deze nog wat glans te geven. Dit doen we met de AK-8002. Dit product gebruikte we al eerder en we hebben gezien dat dit transparant en glanzend opdroogde.

Om het vignet / diorama verder af te werken voegen we diverse groenelementen toe, zoals bijvoorbeeld tufts (gras pollen), bladeren en planten. Daarnaast geven we de zijkant van de grondplaat een neutrale kleur.

Speelduur van deze video: 13 minuten en 18 seconden.

Bekijk AK8002

Zelf aan de slag met de producten van AK Interactive

Na deze videoreeks is de kans groot dat je vingers jeuken om zelf aan de slag te gaan met jouw eigen strandlandschap. Gelukkig vind je bij Modelbouwverf.nl alle tips en benodigdheden onder één dak. Bekijk de speciale categoriepagina voor Weathering & Scenery en vind precies wat je nodig hebt om snel te beginnen. Voor alle voorradige producten geldt: vandaag besteld, uiterlijk de volgende werkdag verzonden. Zo staat niks jou meer in de weg om snel en vakkundig aan de slag te gaan met de creatie van jouw eigen strand diorama! 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »