Drybrushing!

Drybrushing!

In dit blogje een korte introductie over een van de meest gebruikte technieken, namelijk het Drybrushen. Wat heb je nodig maar vooral ook hoe pas je het toe! Kijk snel over de toepassing van deze populaire techniek!

Drybrushing, wat is het?

Drybrushing is een schildertechniek waarbij je met een vrijwel droge kwast highlights of stippling aanbrengt op je model. Hiermee kun je gemakkelijk de details van het model benadrukken zonder veel moeite te hoeven doen.

Welke soorten kwasten gebruik ik om te drybrushen?

Er bestaan verschillende soorten drybrushes, zoals platte en ronde drybrushes.

  • Platte drybrushes zijn geschikt om bijvoorbeeld edge highlights aan te brengen, terwijl
  • Ronde drybrushes handig zijn om alle hoekjes en gaatjes van kleur te voorzien.
  • Grote drybrushes worden meestal gebruikt voor terrein, terwijl de kleinste vaak worden gebruikt voor details.

Voor de meeste toepassingen is een medium drybrush erg geschikt.

Wist je overigens ook dat er speciale drybrush kwasten op de markt zijn, bijvoorbeeld van AK-Interactive en Abteilung 502 (dikte 2, dikte 4 en dikte 6)? 

Drybrushing: heb je nodig?

Om te drybrushen heb je een model nodig dat is voorzien van een laag primer en misschien zelfs al van een grondlaag in de kleur waarin je het model wilt schilderen. Verder heb je een drybrush (kwast), verf (een lichtere kleur dan de basecoat) en een stukje keukenrol nodig.

Hoe doe je het?

Er zijn verschillende stappen die je gaat zetten in het toepassen van de drybrush techniek:

  1. Om te beginnen breng je een beetje verf aan op je drybrush en veeg je deze af op het keukenpapier totdat er bijna geen kleur meer vanaf komt.
  2. Vervolgens veeg je de drybrush over het model waar je de kleur wilt aanbrengen, waardoor de randen zullen "oplichten".
  3. Om de kleur sterker te maken, kun je meerdere keren over hetzelfde stukje gaan. Als het te licht wordt, kun je het drybrushen herhalen met de basislaag kleur en daarna weer met de lichtere kleur totdat het gewenste effect is bereikt.

Wat je zeker niet moet doen bij drybrushen:

Enkele dingen die je niet moet doen bij drybrushen zijn:

  • Tussendoor dippen van de drybrushkwast in water
  • Niet goed laten drogen van de drybrushkwast na het schoonmaken,
  • Te veel en te natte verf gebruiken.

Sommige merken - zoals Ammo by Mig Jimenez - bieden zelfs speciale drybrush verf en drybrush verf sets aan die geschikt zijn voor deze techniek.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »