9 tips die helpen als je wilt beginnen met modelbouw

9 tips die helpen als je wilt beginnen met modelbouw

Je wilt beginnen met modelbouw, maar waar begin je dan precies? Modelbouwverf zet speciaal voor alle beginners de beste tips onder elkaar. Zo maak jij van je eerste model een succes!

Je bent al een tijdje opzoek naar een nieuwe hobby en uiteindelijk ben je erover uit: modelbouw. Wij snappen als geen ander dat je kiest voor de mooiste hobby, namelijk het bouwen van schaalmodellen. Tot in de kleinste details kun je jouw model levensecht namaken en is er altijd iets nieuws te leren of te ontdekken. Als beginnende modelbouwer kan het overweldigend zijn wanneer je begint met het zoeken naar de juiste verf, gereedschap of eerste plasticmodel kit. Daarom zetten wij 9 tips voor je op een rij zodat jij een vliegende start kan maken met plastic modelbouw. 

Dit lees je in dit blog:

1. Start met het zoeken naar een online modelbouwwinkel

Het klinkt misschien simpel, maar uiteindelijk ben je ook al hier op onze website terecht gekomen. De eerste stap is namelijk om een kijkje te nemen bij een online hobby- of modelbouwwinkel. Zo krijg je gelijk een goed overzicht van verschillende producten en ontdek je welke opties er allemaal zijn. Bij Modelbouwverf hebben wij een enorm groot assortiment verf en nog vele andere modelbouw benodigdheden. Je vindt alles wat je moet weten op onze website. Dus lekker scrollen, klikken en lezen op onze website. 

2. Kies een onderwerp waar je blij van wordt

Nadat je door verschillende modellen hebt gezien is het goed om te bepalen welk onderwerp je het meeste aantrekt. Wat wil je graag bouwen? Er zijn namelijk verschillende soorten model kits te bestellen zoals: figurenbustesmilitaire voertuigenciviele voertuigenmilitaire vaartuigen of wat dacht je van vliegtuigen. Ook kun je aan de slag gaan met het bouwen van gebouwen en ruïnes. Zoals we als zeiden: er is zoveel te kiezen, dat het nogal overweldigend kan zijn. Onze tip: kies voor een onderwerp en plastic model waar je echt blij van wordt! 

Modelbouw schaalmodel British tank

3. Kies voor het juiste vaardigheidsniveau 

Als beginnende modelbouwer zijn er nog veel dingen te leren. Het is daarom verstandig om goed na te denken over hoe moeilijk het bouwpakket is. Teveel uitdaging kan er namelijk voor zorgen dat je de lat gelijk veel te hoog legt, en dat kan weer zorgen voor frustratie. En het bouwen van een model moet natuurlijk leuk zijn. Wil je hulp bij het uitzoeken van een model kit? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee en helpen je met het uitzoeken van jouw eerste bouwpakket. 

4. Koop het juiste gereedschap voor modelbouwen

Je hebt een mooi project gevonden en je wilt zo snel mogelijk aan de slag, heel logisch. Voordat je echt kunt beginnen, dien je wel het juiste gereedschap in huis te hebben. Hulpmiddelen om jouw model goed te kunnen bouwen zijn van essentieel belang. Het maakt een groot verschil welk soort gereedschap je uiteindelijk zult gebruiken. Het bepaalt ook en hoe je model er uiteindelijk uit komt te zien. Met goed gereedschap voorkom je frustraties! Hieronder een overzicht wat je als modelbouwer echt in huis moet hebben: 

  • Schuurpapier
  • Penselen
  • Handgereedschap zoals tangetjes, klemmen, boorhouder met boortjes en een kniptangetje om de onderdelen van de spuitstukken af te knippen
  • Snijmat en mes
  • Verf
  • Lijm
  • Elastiekjes en masking tape (voor het bij elkaar houden van verschillende onderdelen tijdens het lijmen). 

Wanneer je eenmaal bezig bent, zul je vanzelf ontdekken welke materialen en producten goed bij jouw manier van werken passen. Gewoon proberen, zodat je uiteindelijk weet waar jou voorkeur naar uitgaat.

Je kunt bijvoorbeeld een set penselen kopen speciaal voor de beginnende modelbouwer:

Penselen voor beginnende modelbouwer van Mig Jimenez 

5. Lees de bouwtekening 

Instructies lezen is misschien niet het meest favoriete onderdeel van een modelbouwer. Toch is het verstandig om als eerste de instructies goed door te nemen voordat je begint met het ‘echte’ werk. Bekijk ook de verschillende onderdelen en leg deze naast de handleiding. Zo kun je gelijk de juiste onderdelen bij de juiste fase van het bouwen leggen en heb je minder risico om een fout te maken. Ook zie je gelijk of bepaalde onderdelen misschien missen, je weet maar nooit!

6. Niet breken maar knippen of snijden

Wanneer je het model in elkaar gaat zetten, wil je natuurlijk dat de verschillende onderdelen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Onze tip: breek de onderdelen niet uit de spuitstukken. Er is anders een grote kans dat het onderdeel net verkeerd breekt en hierdoor niet meer goed aansluit, het kan zelfs gebeuren dat het onderdeel compleet verkeerd breekt en onbruikbaar wordt. De beste manier is om te snijden of te knippen. Zo zorg je ervoor dat het model uiteindelijk goed in elkaar past en netjes aansluit. 

7. Eerst passen en dan lijmen

Is het tijd om onderdelen aan elkaar te lijmen? Zorg er dan eerst voor dat je getest hebt of het goed past. Het kan zijn dat er net een klein stukje plastic weggevijld moet worden, zodat de twee oppervlakken goed passen en aansluiten. Gebruik hiervoor een sanding stick of een modelers knife (dun en scherp mesje). Passen de onderdelen goed in elkaar? Dan kun je beginnen met lijmen. 

8. Zorg voor een goede voorbereiding wanneer je gaat schilderen

Voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook zeker wanneer het tijd is om aan de slag te gaan met het verven van je model. Denk na over hoe je het onderdeel vasthoudt en waar je deze laat drogen. Want natte verf moet je met rust laten op een veilige plek. 

Maak het onderdeel dat je wilt verven goed schoon met een beetje sop. Zo zorg je ervoor dat het plastic goed schoon is als het vet en stof verwijderd is.

Nog een tip: wil je kleine onderdelen schilderen? Snijd of knip deze pas uit wanneer deze geverfd zijn. Zo kun nog makkelijker de onderdelen vasthouden en van verf voorzien. 

9. Oefen de verfstreek aan de binnenkant van het model

Het is tijd om jouw model levensecht te maken met verf.

Om een goede start te maken en de verf maximaal te laten hechten op je model, breng je eerst een primer (grondverf) op. Dankzij deze grondverf zal je verf beter hechten.

Voordat je de eerste keer op het model gaat verven met een penseel, is het slim om aan de binnenkant een paar streken te oefenen. Deze zie je uiteindelijk niet meer wanneer het model volledig in elkaar gezet is. 

Door dit te doen heb je gelijk het gevoel van het penseel en de verf geprobeerd. Wil je liever niet aan de binnenkant van je model een verfstreek oefenen? Pak dan een plastic bekertje. Dit materiaal komt redelijk in de buurt van het plastic model en zo kun je toch de ‘feeling’ ervaren. 

Wil je meer weten over verf voor modelbouw? Lees dan ook zeker onze blogs over Tamiya verf en Vallejo verf. Van beide merken hebben we een overzicht gemaak over de verschillende series, toepassingen en andere belangrijke informatie. 

Met modelbouwverf.nl ben je er helemaal klaar voor! 

Wij hopen dat je na het lezen van dit blog helemaal klaar bent om te beginnen met modelbouwen. Vergeet niet dat het eerste model dat je maakt misschien niet helemaal perfect zal zijn, maar oefening baart kunst! Wil je op de hoogte blijven van Modelbouwverf en alles wat te maken heeft met modelbouw? Volg ons dan ook op Facebook

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »