Weathering: technieken en effecten voor het verweren van je model

Weathering: technieken en effecten voor het verweren van je model

Er zijn verschillende technieken om je model levensecht te maken. Dit noemen we weathering. In dit blog vertellen we over een aantal effecten en de producten die je daarvoor kunt gebruiken.

Ben je helemaal klaar met het bouwen van je model? Of zijn er toch nog extra details die je kan toevoegen? Natuurlijk! Wil je de extra mile gaan en vind je het belangrijk dat jouw model nog dichter bij de werkelijkheid komt? Dan kun je verbluffende effecten aanbrengen door weathering. Met verschillende technieken kun je jouw ‘out of the box’ model eruit laten zien alsof deze al jaren bestaat. Door het toevoegen van weerseffecten zoals modderspetters, roestplekken of kogelgaten breng je jouw model nog meer tot leven! We leggen je in dit blog alles uit over weathering: de technieken en effecten om je model te verweren. 

Wat betekent weathering?

Weathering betekent het ‘verweren’ van je model. Daarmee bedoelen we dat je effecten aanbrengt op het model zodat het lijkt alsof deze ‘gebruikt’ is. Je maakt als het ware gebruikssporen. Door verschillende technieken toe te passen kun je jouw miniatuur nog dichter bij de werkelijkheid brengen. 

Weathering is de moeite waard

Het verouderen is trouwens niet perse nodig als je een bouwpakket gaat maken, hoewel deze extra toevoeging zeker de moeite waard is. Iedere modelbouwer heeft zijn voorkeur wat betreft weathering. Zo kan het zijn dat jij vindt dat je model af is wanneer deze in elkaar gezet en geschilderd is. Iemand anders gaat misschien graag aan de slag met special effects en  technieken want dan is model pas echt af. Weathering is dan echt een must. 

De meningen lopen qua verweren dus uiteen. Wij bij Modelbouwverf.nl vinden weathering zeker een toegevoegde waarde. Het zorgt er namelijk voor dat het model nog meer waarheidsgetrouw is. Ook verdwijnt de plastic look meer naar de achtergrond. Een win-win situatie als je het ons vraagt! 

Verschillende weathering technieken om je model te verweren

Er zijn verschillende manieren om een model te verweren of te verouderen. We leggen je deze weathering technieken graag aan je uit:

Washes

De washes van VallejoAK Interactive of Ammo by Mig Jimenez (zowel enamel als Acryl washes zijn verkrijgbaar) zijn perfect voor het verouderen van een model. Met washes kun je onder andere schaduw aanbrengen en is het ook mogelijk om stof en vuil rond de details van je werkstuk te creëren. Een wash gebruik je ook om pigment duidelijker aanwezig te laten zijn op het model zodat de kleuren beter in elkaar overlopen. Ook kun je met deze techniek accentueren. In onze webshop vind je van verschillende merken washes

In de onderstaande video van AK Interactive zie je hoe een wash toegepast kan worden.

Pigmenten

Je kunt weathering ook toepassen door het gebruik van pigmenten. Hiermee kun je modelvoertuigen of landschappen, zoals diorama’s, snel eenvoudig voorzien van as of een laag stof (of natuurlijk andere effecten). Wil je pigmenten gaan gebruiken voor het levensecht maken van je model? Neem dan een kijkje bij alle soorten pigmenten in onze webshop. 

Potloden voor weathering

Wist je dat het zelfs mogelijk is om met potloden jouw model te verouderen en effecten mee aan te brengen? Een favoriet van ons is de AK Interactive Weathering Pencils Deluxe Edition box. In deze doos krijg je maar liefst 37 potloden! Hieronder zie je ook een video van hoe je deze pencils kunt gebruiken om effecten aan te brengen.

Streaking Grime 

Dit weathering product maakt realistische streaking effecten. Je kunt dit vooral toepassen op voertuigen en gebouwen. Het is makkelijk te gebruiken en geeft uiteindelijk een zeer realistisch effect. Met streaking grime maak je ‘druip effecten’ die je model tot in de puntjes afmaakt. Zie ook de onderstaande video van AK Interactive voor inspiratie en hoe je deze techniek kunt toepassen:

Filters

Met filters kun je minder kleurverschil aanbrengen tussen verschillende onderdelen van een model. Dit zorgt voor een levendig effect en laat verschillende kleurtonen beter in elkaar overlopen. Het toepassen van filters wordt vooral gebruikt bij het maken van camouflage patronen. Dit zorgt ervoor dat je jouw model naar een volgend level kunt brengen. 

Filters zijn ideaal voor matte en satijnen oppervlakken. Ook drogen ze vrij snel. Goed om te weten: matte oppervlakken hebben over het algemeen één of twee lagen nodig. Wil je satijnachtige oppervlakken bewerken? Dan heb je meerdere lagen nodig om uiteindelijk het juiste effect te bereiken. Glanzende onderdelen drogen trouwens langzamer en moeten tijdens het drogen af en toe gecontroleerd worden. Het kan anders voorkomen dat de filter ongelijk verdeeld wordt. 

Filters worden meestal aangebracht met een groter penseel, zo kun je ook snel een groter oppervlak bijwerken zodat er ook een gelijke laag ontstaat. Over de beste penselen voor modelbouw schreven wij ook een uitgebreid blog. Daar vertellen we je nog meer over dit belangrijke gereedschap voor modelbouw.

Weathering producten van Modelbouwverf.nl

We hopen dat je na het lezen van dit blog nieuwe informatie of tips hebt ontdekt over enkele technieken die je kunt gebruiken voor het verweren of verouderen van je model. Er zijn veel verschillende technieken en effecten om mee aan de slag te gaan, dus gebruik ook vooral je creativiteit in combinatie met de beste weathering producten. Wil je weathering producten bestellen? Dan ben je bij Modelbouwverf.nl aan het juiste adres! Bestel online al je weathering producten zoals pigmentenwashesweathering potloden en nog veel meer. 

Heb je nog vragen over weathering na het lezen van dit blog? Neem dan zeker contact met ons op. Wij denken graag met je mee en geven graag advies over producten, modelbouw verf en alles wat maar te maken heeft met modelbouw.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »