Tamiya verf: dit moet je weten over de verschillende series

Tamiya verf: dit moet je weten over de verschillende series

Alles wat je wilt weten over de verf van Tamiya lees je in dit blog!

Tamiya verf: dit moet je weten over de verschillende series

We gaan terug in de tijd naar 1948, toen kwam Tamiya terecht in de wereld van modelbouw met een houten scheepsmodel kit op schaal. Vanaf dat moment wil Tamiya producten aanbieden die staan voor ‘First in Quality Around the World’. En zo ook met het aanbod verf dat zij op de markt hebben gebracht. In dit blog nemen wij je mee in de wereld van Tamiya Paint en vertellen wij je over de verschillende soorten verf, series, spuitbussen, en nog veel meer! Lees gauw verder en ontdek alles wat je maar wilt weten over de verf van Tamiya. 

Hoe Tamiya ooit begon

Tamiya heeft al een behoorlijke geschiedenis, zoals je kon lezen in de intro van dit blog. Het Japanse bedrijf heeft zich sterk ontwikkeld in de afgelopen decennia en biedt op dit moment meer dan 3000 verschillende soorten producten aan. Denk aan plastic modelbouw en geweldige Radio Controlled voertuigen. Het merk is bekend in alle delen van wereld en wordt gezien als één van de beste merken in de wereld van modelbouw. Daarom is het ook geen onbekende naam bij veel modelbouwers. 

Welke soorten verf heeft Tamiya? 

Tamiya Paints heeft onder andere watergedragen verf die speciaal gemaakt wordt voor statische modelbouw. Deze verf is vooral geschikt voor plastic modelbouw, maar wil je toch aan de slag gaan met bijvoorbeeld hout of metaal, dan is dat geen probleem. Let er wel op dat je het oppervlak eerst voorziet van een primer. Nog een voordeel van deze verf: je kunt de verf makkelijk met water weghalen wanneer deze nog niet is opgedroogd. Hierdoor is deze verf erg makkelijk in gebruik. 

Naast de watergedragen verf van Tamiya vind je in het assortiment ook lakverf. Lees snel verder, want we leggen alle verschillende series hieronder aan je uit. 

Dit zijn de verschillende Tamiya series verf

Als je aan de slag wilt gaan met verf van Tamiya, zul je al snel ontdekken dat er verschillende series op de markt zijn gebracht. Elke series heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. We leggen de verschillen hieronder aan je uit: 

X-Serie: verschillende hoogglans kleuren

Zoek je hoogglans acrylverf in verschillende kleuren van Tamiya? Dan is de X-Serie de juiste keuze. Deze verf is te bestellen in glazen potjes van 23ml. Hij droogt relatief snel en is heel gemakkelijk aan te brengen met een penseel. Het is ook mogelijk om deze verf met een airbrush te gebruiken. In dat geval dien je wel eerste verf te verdunnen met Tamiya acrylic thinner

XF-Serie: verf die mat opdroogt

Heb je verf nodig die mat opdroogt? Dan kies je voor Tamiya XF-Serie. Deze verf is ook verkrijgbaar in glazen potjes van 23ml en zijn eenvoudig te gebruiken met een penseel. Wil je de verf spuiten? Vergeet dan niet om deze te verdunnen! Een aantal kleuren verf uit deze serie zijn leverbaar als 10 ml. 

LP-Serie: lakverf met zeer korte droogtijd

Deze serie van Tamiya is een Lacquer Paint. Het voordeel van deze verf is dat de droogtijd zeer kort is. Lekker efficiënt dus als je snel verder wilt werken. Het grote verschil met bovenstaande series is dat deze verf een lakverf is. De LP-serie bevat dus geen water en alcohol. De verf kun je bestellen in potjes van 10 ml. 

Let op: deze serie kun je niet verdunnen met acrylic thinner. Hiervoor dien je de Tamiya Lacquer Thinner te gebruiken. 

Tamiya spray paint

De spuitbusjes van Tamiya zijn superhandig wanneer je een groot oppervlak van verf wilt voorzien. De basis van deze verf is synthetisch lacquer en droogt zeer snel. Elk busjes bevat 100 ml verf zodat je genoeg hebt voor een redelijk groot oppervlak. Tamiya spray paint kun je goed gebruiken als basis of grondlaag. Wanneer deze volledig droog is kun je hierna makkelijk met acrylverf of enamelverf details aanbrengen. Door het combineren van deze drie soorten verf kun je plastic modelbouw nog realistischer maken en is het zeer makkelijk om mee aan de slag te gaan! De spuitbusjes verf van Tamiya zijn te verkrijgen in 3 soorten zodat er voor elke soort modelbouwer wel de juiste verf te vinden is:

Spray TS paint: spuitverf voor algemeen gebruik

De Tamiya TS spuitbussen verf zijn een synthethische acryllak. Je kunt deze verf gebruiken voor kunststof, hout, metaal, glas en zelfs keramiek. De spuitverf staat ook bekend als Tamiya Color Spray en heeft als voordeel dat deze erg snel opdroogt. 

Tamiya Spray AS paint: speciaal voor vliegtuigmodellen

Deze spray paint is speciaal gemaakt voor het verven van vliegtuigmodellen. Elke kleur is precies samengesteld zodat de authentieke kleur en tonen van het vliegtuig perfect kloppen. Brengt geweldige ‘shades’ aan met de AS-Serie spray paint van Tamiya. 

Tamiya Spray PS paint: polycarbonaat materialen en lexaan

Ook heeft Tamiya speciaal voor polycarbonaat materiaal een speciale spuitverf op de markt gebracht. Deze wordt daarom vaak gebruikt bij Radio Controlled voertuigen of modellen. De Tamiya PS paint is ook geschikt voor een nitro RC auto omdat de verf ook bestendig is tegen olie en brandstof. Wel zo handig en veilig dus voor deze speciale modelbouw.

De inhoud van een spuitbus is voldoende om de ‘body’ van het model volledig te voorzien van verf. Het is belangrijk dat je deze verf altijd van binnen in de body spuit. Je brengt deze aan in dunnen lagen en houdt ongeveer 30cm afstand van het oppervlak. Blijf tijdens het spuiten de spuitbus altijd bewegen. 

Bouw je diorama met texture paint

Ook voor de modelbouwers die graag diorama’s en landschappen maken vind je bij Tamiya de juiste soort verf. Diorama Texture Paint van Tamiya is speciaal ontwikkeld voor het verfijnen en bouwen van diorama’s en miniaturen. Deze serie bestaat uit verschillende kleuren en worden doorgaans geleverd in potjes van 100 ml. Van sneeuw effecten tot het namaken van gras: deze serie texture paint maakt het allemaal mogelijk! 

Tamiya verf bestel je voordelig bij Modelbouwverf

Wij hopen dat je na het lezen van dit blog precies weet welke verf je waarvoor kunt gebruiken. In ieder geval heeft Tamiya een ruim assortiment verf waar elke modelbouwer wel het juiste product kan vinden. Wist je dat we naast dit merk ook andere merken verf in ons assortiment hebben? Of je nu verf wilt bestellen van RevellVallejo of Ammo by Mig Jimenez: wij zijn dé online modelbouwwinkel met het grootste assortiment verf voor modelbouw. 

Heb je nog vragen of kunnen wij je ergens mee helpen? Dan horen wij het graag! Neem contact op en vertel ons wat wij voor je kunnen betekenen.