Het zijn echte kunstwerken: diorama’s, ook wel vignette genoemd. Het bouwen van deze scènes of landschappen vraagt om een goede dosis fantasie en creativiteit. Je gaat aan de slag met verschillende materialen en nieuwe technieken. In dit blog vertellen wij je meer over het maken van een diorama, wat daarbij komt kijken en welke materialen, producten en technieken je nodig hebt.
Wat is een diorama of vignette?
Een diorama is een opstelling in 3D waarmee je een bepaalde scène of moment opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan het nabouwen van een bepaalde periode uit de geschiedenis of een bijzondere plek ergens in de natuur. Natuurlijk kun je ook je eigen fantasiewereld creëren of een scène uit een film (denk aan Star Wars). In ieder geval kun je met het bouwen van deze ‘kleine scènes’ je creativiteit kwijt. Daarnaast is de uitdaging is om tot in de kleinste details een indrukwekkend diorama bouwen. Door verschillende technieken en effecten maakt je uiteindelijk een kunstwerk waar je uren naar kunt kijken.
"Door het maken van een diorama kun je jouw volledige creativiteit kwijt!"
Een Nederlandse bekende diorama
Een diorama wordt ook vaak omgeschreven als een miniatuur of miniatuurwereld. Een van de bekendste diorama’s van Nederland is de Efteling Diorama. Hier kun je een betoverende wereld bezoeken en zie je kleine kunstwerken die door Anton Pieck zijn ontworpen . Denk aan berglandschappen, dorpjes, treinsporen en nog veel meer. Alles is uiteindelijk tot leven gebracht door het bouwen van verschillende diorama’s. Sowieso de moeite waard om eens een kijkje te nemen.
Het verschil tussen modelbouw en een diorama
Het verschil een modelbouwpakket is dat een diorama een compleet 3D beeld is van de werkelijkheid. Het draait uiteindelijk om een scène, omgeving of het nabouwen van een wereld. Een model is vaak een representatie van een fysiek object of voorwerp, zoals een (militair) voertuig, vaartuig of vliegtuig. Daarnaast kun je met het bouwen van een diorama alle kanten op. Je hebt de volledige vrijheid om vanaf nul een complete wereld te bouwen!
Vind je het leuk om zeer gedetailleerd aan de slag te gaan en heb je oog voor details? Dan is het maken van een diorama een geweldige hobby die helemaal bij je past.
Hoe begin je met het bouwen van een diorama?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat voor diorama wil ik maken? Alles is mogelijk en daarom is het slim om te kiezen voor een onderwerp, anders zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je bijvoorbeeld een fantasiewereld bouwen of ga je voor een diorama naar een voorbeeld van een historische foto of een bepaalde scène uit een film? Denk na over het onderwerp en hoe groot jouw nieuwe diorama uiteindelijk moet worden. Vanaf dit startpunt kun je beginnen met het opzetten van de basis en ondergrond van je miniatuur. Daarnaast is het plannen van je ontwerp ook handig omdat je dan ook een overzicht hebt van welke materialen je nodig gaat hebben.
Een basis bouwen met schuim
Ga je aan de slag met het bouwen van de basis en de ondergrond? Dan heb je in eerste instantie bouwmaterialen nodig. Als basisondergrond gebruiken veel bouwers een of meerdere plaatjes hout. Dit is een stevige basis waar je uiteindelijk met schuim de eerste laag kunt bouwen. Voor het bouwen van de basis kun je Extruded Foam van AK Interactive gebruiken.
Het schuim van AK kun je gemakkelijk aanpassen en bijwerken tot de juiste vorm die je nodig hebt. Met een hobbymes kun je het schuim snijden en aanpassen. Daarna kun je de verschillende onderdelen aan elkaar lijmen. Met schuurpapier kun je het materiaal mooi afwerken. Voor extra bescherming kun je uiteindelijk het schuim voorzien van ‘modeling clay’. Zo zet je een sterke basis neer voor je diorama van goede kwaliteit.
Is de complete schuimbasis af? Dan kun je deze vast maken aan de houten ondergrond.
Weathering en scenery toevoegen aan je diorama
Het gaat allemaal om details! Want juist met de kleinste details kun je jouw diorama levensecht maken. Hoe doe je dat? Met Weathering en scenery materialen. Met deze producten kun je bijvoorbeeld een meer of zee maken, daarvoor kun je Water Gel Atlantic Blue of Still Water van AK Interactive gebruiken. Liever een sneeuwlandschap? Dan kun je met Snow Terrains van AK sneeuw toevoegen aan het terrein. Met de juiste materialen kun je zelfs asfaltweg namaken! Verschillende weatheringen producten bestel je online bij Modelbouwverf.nl.
Lees nog meer over weathering technieken en effecten om je model te verweren
Zie hieronder hoe je een asfaltweg kunt maken met AK Interactive:
Planten, bomen en andere vegetatie voor je diorama
Het namaken van de omgeving en natuur kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar ook hiervoor zijn verschillende producten bij ons te bestellen. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar voor elk soort plant, boom of ander soort vegetatie kun je wel de juiste onderdelen en materialen vinden. We zetten de verschillende soorten voor je onder elkaar:
1. Bladeren
Met kant-en-klare bladeren kun je zelf boompjes maken en bouwen.
2. Planten
Ook voor planten zijn er verschillende producten. Wat dacht je van zonnebloemen of zelfs sci-fi planten.
3. Tufts
Tuft zijn als het ware mini graspollen. Je kunt deze aanbrengen op de basis van je diorama. Met een klein beetje lijm kun je dit plukje makkelijk plakken. Hiervoor kun je wel het beste een pincet gebruiken.
4. Grasmatjes
Zoals het woord als zegt: met grasmatjes kun je snel een eenvoudig grasterreinen maken.
5. Pasta’s
Deze speciale pasta’s kun je gebruiken om texturen en terreinen na te maken. Denk bijvoorbeeld aan woestijn, ijs of een waterplas op een weg. Met pasta’s creëer je de mooiste effecten.
Zie hieronder de video voor het maken van een plas modderig water met AK Interactive Resin Water AK8043
Gereedschap voor het bouwen van miniaturen
Voor modelbouw vind je verschillende soorten gereedschappen. Zo heb je voor het bouwen van diorama’s ook bepaalde tools nodig om goed en makkelijk te kunnen werken. De volgende zijn handig om in huis te hebben:
- Hobbymes en snijmat
- Pincetten in verschillende maten
- Penselen
- Lijm
- Verf, hierbij is vooral grondverf erg belangrijk
Leer nieuwe technieken en ontdek alle geheimen van diorama bouwen met bouwgidsen
Zoals je ondertussen begrijpt, is het bouwen van diorama’s enorm veelzijdig. Door verschillende technieken en effecten kun je jouw bouwwerk tot in de puntjes perfect maken. Alles lijkt net echt! Maar, hoe doe je dat precies? De tips, tricks en geheimen van verschillende technieken zijn door verschillende bouwers en kunstenaars door AK Interactive verzameld in Boeken en Learning Series.
Vegetation en het maken van natuur en verschillende soorten gronden en terreinen
Wil je bijvoorbeeld leren hoe je planten, natuur, grond en nog veel meer soorten kunt nabouwen? Dan leer je dat allemaal via het boek Mastering Vegetation in Modeling. Deze praktische gids helpt je stap voor stap met het bouwen van grond zoals gras, zand, bergen nog meer soorten terreinen. Maar, ook voor het namaken van planten en bomen is dit de perfecte guide. Met deze gids word jij een echte natuurdiorama expert!
Leer nog beter gebouwen maken voor je diorama
Naast het maken van natuurlandschappen kun je ook een diorama maken van een gebouw, dorpen of hele steden. Wil je leren hoe je dat het beste kunt doen? Dan leer je alle geheimen en tips van professionele modelbouwers van over heel de wereld in de gids: Guide To Make Buildings In Dioramas van AK Interactive. Je leert hoe je een gebouw een echte eye-catcher kan maken en welke materialen je hier het beste voor kunt gebruiken.
Bestel materialen voor je diorama bij Modelbouwverf.nl
Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en tricks te vertellen over het bouwen van een diorama. Wij hopen dat je door dit blog nieuwe inspiratie hebt opgedaan voor het bouwen van een diorama. Wil je meer weten over een diorama bouwen, of zoek je materialen zoals verf, gereedschappen of onderdelen voor je miniatuurwereld? Dan bestel je deze makkelijk en snel online bij Modelbouwverf.nl.